Wait...

 

Interior decoratorsMid-century Modern with an INDIAN twist -

Mid-century Modern with an INDIAN twist

Three bedroom Family home - Apartment at Whitefield, Bangalore
“A space where we can chill and be a family – flexible spaces that can change in a trice” – The intent and need for this space was clear from the start.

Client Profile: A couple with a young Child, this is their Transition Home, a place to pause at and re-grow roots.

Design Style: Contemporary Indian décor with a good mix of ethnic and eclectic décor accents.

Scope of work: End to end Interiors including – structural changes, Electrical, Carpentry (fixed and movable furniture), False Ceilings, Colour Consultancy, Soft Furnishings and Lighting Design.

The Process: Discussions started while the clients were still based abroad. Mood boards, Autocadd 2D drawings and 3D Renderings were used to crystallize the different design ideas and to finalise the look of the Interiors.

Time Line: Design Process – 12 weeks, on-site Execution – 12 weeks- from inception to handover.

Highlights:

A ) The Living Area: The living –Dining area is the major ‘hang-out’ space for the family. A major part of each day is spent here. This multi-use space is flexible enough to convert from an entertainment space to a relaxation area with a few simple tweaks. Slim-line sofas, a sleek entertainment unit and judicious use of colour/ accessories help to enhance the expansiveness and the chameleon-like flexibility of this space. Shades of Teal are offset by splashes of orange to create a balance between calm and vibrant moods. Various layers of task and mood lighting are provided to ease the transition of this flexible space.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)

B)  The Kitchen: At 16’x 10’ size, this is one of the largest kitchen spaces, for a regular 3BHK apartment. Since this started out as an Open kitchen, the challenge was to have it clearly demarcated from the Living areas, yet a part of the same space. The flexible living area concept was extended to the kitchen space too – with a sliding UPVC shutter system, paired with a stationary etched glass panel, which can be used to close off the kitchen while entertaining. The kitchen is done in shades of Coffee-and-cream. Clean lines, ample storage are hall-marks of this kitchen and Utility space.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)

C) The Bedrooms: Each Bedroom has been designed keeping in mind the specific needs of its occupants.

 The master Bedroom is done in shades of lavender, yellow and blue with warm wood tones that are repeated on the bed, the Wardrobes and the floor.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)

The Daughter’s room is designed to maximise space – the bed is placed in a niche flanked by wardrobes on either side. Ample storage for toys, games and books.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)

The Guest Room is a flexible space that is used as a study for majority of the time.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mid-century Modern with an INDIAN twist

Three bedroom Family home - Apartment at Whitefield, Bangalore
“A space where we can chill and be a family – flexible spaces that can change in a trice” – The intent and need for this space was clear from the start.

Client Profile: A couple with a young Child, this is their Transition Home, a place to pause at and re-grow roots.

Design Style: Contemporary Indian décor with a good mix of ethnic and eclectic décor accents.

Scope of work: End to end Interiors including – structural changes, Electrical, Carpentry (fixed and movable furniture), False Ceilings, Colour Consultancy, Soft Furnishings and Lighting Design.

The Process: Discussions started while the clients were still based abroad. Mood boards, Autocadd 2D drawings and 3D Renderings were used to crystallize the different design ideas and to finalise the look of the Interiors.

Time Line: Design Process – 12 weeks, on-site Execution – 12 weeks- from inception to handover.

Highlights:

A ) The Living Area: The living –Dining area is the major ‘hang-out’ space for the family. A major part of each day is spent here. This multi-use space is flexible enough to convert from an entertainment space to a relaxation area with a few simple tweaks. Slim-line sofas, a sleek entertainment unit and judicious use of colour/ accessories help to enhance the expansiveness and the chameleon-like flexibility of this space. Shades of Teal are offset by splashes of orange to create a balance between calm and vibrant moods. Various layers of task and mood lighting are provided to ease the transition of this flexible space.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)

B)  The Kitchen: At 16’x 10’ size, this is one of the largest kitchen spaces, for a regular 3BHK apartment. Since this started out as an Open kitchen, the challenge was to have it clearly demarcated from the Living areas, yet a part of the same space. The flexible living area concept was extended to the kitchen space too – with a sliding UPVC shutter system, paired with a stationary etched glass panel, which can be used to close off the kitchen while entertaining. The kitchen is done in shades of Coffee-and-cream. Clean lines, ample storage are hall-marks of this kitchen and Utility space.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)
Image via [pinterest.com] (copyright-free)

C) The Bedrooms: Each Bedroom has been designed keeping in mind the specific needs of its occupants.

 The master Bedroom is done in shades of lavender, yellow and blue with warm wood tones that are repeated on the bed, the Wardrobes and the floor.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)

The Daughter’s room is designed to maximise space – the bed is placed in a niche flanked by wardrobes on either side. Ample storage for toys, games and books.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)

The Guest Room is a flexible space that is used as a study for majority of the time.

Image via [pinterest.com] (copyright-free)